M HKA THE GAP

Category:
Nieuws

Luc Tuysmans selecteert vijftien kunstenaars waarvan hun werk ofwel een relatie met abstractie articuleert, of de definitie van abstractie als vertrekpunt neemt. Hoewel de kunstenaars uit verschillende periodes stammen en vanuit verschillende motivaties werken, bestaat er een duidelijke formele relatie tussen de geselecteerde werken die toont hoe een zowel actuele als vroegere interesse in de abstractie haar relevantie in de afgelopen decennia niet heeft verloren.

Vijftien kunstenaars, werkzaam in een verscheidenheid aan media, waaronder schilderkunst, beeldhouwkunst en installatie, worden in de tentoonstelling gepresenteerd: Francis Alÿs, Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Gaston Bertrand, Amédée Cortier, Raoul De Keyser, Walter Leblanc, Bernd Lohaus, Guy Mees, Gert Robijns, Timothy Segers, Boy & Erik Stappaerts, Philippe Van Snick, Jef Verheyen en Pieter Vermeersch.

Luc Tuymans, zelf een figuratief schilder die er voortdurend naar streeft de traditionele grenzen van zijn praktijk uit te breiden, heeft deze kunstenaars specifiek geselecteerd voor het individuele karakter van hun praktijk en de paradoxale manier waarop elk van hen gebruik maakt van hun medium. Als geheel onderzoeken hun werken de potentiële, formele en conceptuele spanningen binnen de notie van de abstractie.

De werken van de oudere generatie kunstenaars in de tentoonstelling kunnen losjes gesitueerd worden binnen de geometrische abstractie en het abstract constructivisme, met invloeden gaande van kunstenaars zoals Piet Mondriaan (1872-1944) en groepen zoals De Stijl (opgericht in 1917) en de ZERO-beweging van de jaren 50 en 60, tot de Amerikaanse Colour Field-schilders. De meer recente werken van de jongere generatie kunstenaars daarentegen reconstrueren en herinterpreteren de modernistische ideeën en vertegenwoordigen een hedendaags artistiek perspectief. Deze tentoonstelling wil uiteindelijk de diversiteit van de artistieke praktijk binnen de abstractie verkennen, waarbij verschillende intergenerationele invloeden worden belicht en bezoekers de kans krijgen om de diepte en de grenzen van de abstractie af te tasten en te verkennen.

De tentoonstelling toont de mogelijke spanningen, zowel formeel als conceptueel, die worden gegenereerd wanneer verschillende werken samen worden getoond; in het bijzonder de connecties en ontwikkelingen tussen de generaties kunstenaars onderling. Werken van tijdsgenoten, leraren en hun oud-studenten of assistenten worden zij aan zij getoond.

www.muhka.be/nl/toont/event/3310/THE-GAP

In samenwerking met Studio Luc Tuymans en Parasol unit, London.

NOMINE - BISSON ANTIQUITES
12, rue Jean-Jacques Rousseau 51100 Reims, France
TVA FR 92 481 566 453 +33 (0)6 82 45 32 17 +33 (0)6 76 66 42 18 info@insolite.com